Hotelek Debrecenben

Ajánlott szálláshelyek Debrecenben

debrecen hotels

Debrecen története, látnivalók

SZÁLLÁSOK     TÉRKÉP

main squareDebrecen Magyarország második legnagyobb városa, Hajdú-Bihar megye székhelye.
A várost időként „a kálvinista Róma” néven vagy cívisvárosként is emlegetik, hisz régen az arisztokratikus, valláserkölcsi alapon működő‘, kálvinista szigorúságú városvezetése mindenkor a közösség érdekeit tartotta szem elő‘tt, s azt hathatósan védelmezte is. Nem véletlen, hogy Debrecen máig a református teológiai oktatás fellegvára, a magyarországi reformátusság legjelentő‘sebb központja; de újabban római katolikus püspöki székhely is. Az európai hírű református kollégiuma révén Debrecen évszázadok óta iskolaváros.
Debrecen évszázadok óta az észak-alföldi térség természetes szellemi, gazdasági és kereskedelmi központja. Gazdag kulturális emlékeinek, történelmi és vallási nevezetességeinek, fesztiváljainak és gyógyfürdő‘jének köszönhető‘en évente látogatók ezreit fogadja a város.


reformed church Fő‘bb látnivalók

Nagytemplom és Emlékkert
Debrecen jelképe a Református Nagytemplom. Móricz Zsigmond szavaival élve: "...két tömör tornyával mint hortobágyi bika, szembenéz az idő‘vel"
A város szívében, a Kossuth téren látható a legjellegzetesebb magyarországi klasszicista építmény, a Nagytemplom, mely helyén már a 14. században is templom állt. A ma fennálló épületet a Péchy Mihály terveit felhasználó Thaler József kamarai építész tervei alapján építették 1805-tő‘l 1823-ig, de az első‘ istentiszteletet már 1819-ben megtartották benne.
A berendezést Kiss Sámuel kollégiumi rajztanár tervezte, az úrasztalt Dohányosi József debreceni asztalos, Kossuth karosszékét Derecskei József és felesége adományozta a templomnak. A padok – helybeli mesterek munkái – 3000 embernek kínálnak ülő‘helyet. Az orgonát Jakob Deutsmann bécsi mester építette 1838-ban. A II. világháború idején gyújtóbomba találat érte az épületet, melynek központi része és a nyugati torony tető‘zete is leégett.
Az idő‘k során többször is felújították, s 1980-ban modern orgonát szereltek be, mellyel két hangversenyorgonája lett.
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc során, 1849 januárjában az ország fő‘városát fenyegető‘ osztrák csapatok elő‘nyomulása miatt a kormány és az országgyűlés székhelyét ideiglenesen a cívisvárosba helyezte át. Az ország fő‘városa volt Debrecen, amikor 1849. április 14-én Kossuth Lajos kikiáltotta a Habsburgok trónfosztását, felolvasta a függetlenségi nyilatkozatot. Az államférfit itt iktatták be az ország kormányzójává.
Ma a templomban minden hétköznap reggel áhítat, vasárnapokon és ünnepnapokon három istentisztelet van. Emellett otthont ad számos nemzetközi egyházi rendezvénynek, s az egyházkerület ünnepélyes alkalmainak. Orgonakoncerteket, hangversenyeket tartanak benne, s a 120 személyes imaterme feletti nagytemplomi galériában kiállításokat rendeznek.
debrecen A Nagytemplom mögött díszes Emlékkert húzódik. Az 1861-ben alakult Emlékkert Társulat tervezete vetette fel, hogy „ A természet által Debrecentő‘l megvont folyóvíz, hegyek és kő‘ hiányát ugyancsak természet adta fák, bokrok és virágok által kell pótolni. A tervezet kezdeményezi, hogy a téren „méltósággal állhassanak olyan emlékszobrok, amiket a hálás nemzedék koronként emelend a haza és a tudományok körül érdemeket szerzett és elhunyt nagy fiainak”.
Az első‘ emlékművet, a Marschalkó János alkotta Haldokló oroszlánt 1865-ben állították fel, az 1849. augusztus 2-i debreceni csata emlékére. A síremlék a század végén a Hő‘sök temető‘jébe került. Helyére Tóth András szabadságszobrát állították, melyet 1906-ban elszállítottak a kertbő‘l. Helyén ma Bocskai István szobra látható – a bécsi béke 300. évfordulójára emlékezve. Közelében 1895. óta a Gályarabok emlékoszlopa áll.

st anna Szent Anna Katolikus Székesegyház
Helyén már a középkorban is állt hasonló nevű kápolna, erre utal az utcanév is. A templom nem épült volna meg, ha az 1715. évi országgyűlés nem szabja Debrecen szabad királyi városi kiváltságainak feltételéül, hogy a város köteles a római katolikus plébániának, a templomnak és a szerzeteseknek helyet biztosítani.
A barokk stílusú templom 1721 és 1746 között épült fel gróf Csáky Imre püspök költségén a milánói születésű Giovanni Battista Carlone tervei alapján. Az 1811-es tűzvész megrongálta a templomot. Az 1830-as években Povolny Ferenc tervei nyomán alakult ki homlokzatának és tornyainak végleges kiképzése. A kapuk melletti fülkében balról Szent István király, jobbról fia, Szent Imre herceg szobra, a fő‘bejárat fölött az alapító, Csáky címere látható.
A fő‘oltárkép a templom védő‘szentjét, a Máriát tanító Szent Annát ábrázolja. A legrégibb és legértékesebb festmény az egyik oltárkép- Calasanzi Szent Józsefet, a piarista rend alapítóját ábrázolja piros ruhás tanítványai között. Valószínűleg Karl Rahl osztrák festő‘, Lotz Károly, Than Mór és Munkácsy Mihály mestere festette.
Bizonyosan 18. századiak a mellékoltárok faragványai és barokk szobrai. A mennyezet és az ablakok alatti falfelület a harmincas évekbeli nagy felújításkor kapta nagy freskó-és stukkódíszeit. Ekkor készültek Ungváry Sándor mennyezetfreskói is, amelyek az írpád-ház szentjeit ábrázolják. A 15-18. századi katolikusság jellegzetes alakjait idéző‘ faliképek Takács István és Prohászka József munkái. Az altemplomban a kegyesrend (a piaristák) tagjainak kriptái láthatók, köztük a templomépítő‘ Csáky Imréé.
1993-ban megalakult a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Debrecen székhellyel, püspökét a székesegyházban iktatták be. Azóta a templom a püspöki székesegyház szerepét is betölti.


déri muzeum Múzeumok

A város központjában található a több mint egy évszázados múltra visszatekintő‘, európai hírű Déri Múzeum, mely Györgyi Dénes és Münnich Aladár tervei alapján épült, és 1930-ban nyitotta meg kapuit a látogatók elő‘tt. A földszinten két állandó kiállítás található: a keleti szárnyban lévő‘ a tájegység jellegzetes madárvilágát mutatja be, a nyugati szárnyon az ásványok világába tekinthet be a látogató. Az emeleti termekben található a helytörténeti tárlat, egy rendkívül izgalmas egyiptomi és keleti gyűjtemény, valamint a régi képtár. Legtöbben a Munkácsy-termet keresik fel, ahol a híres festő‘ Krisztus-trilógiája csodálható meg.
ecce homo A Déri Múzeum kupolatermében a múzeum kiemelkedő‘ személyiségeinek arcképcsarnokát helyeztük el. Itt láthatják látogatóink Déri Frigyes, Déri György, Déri Györgyné Müller Ilona, Zoltai Lajos, Ső‘regi János, Szomolányi Elemér, Löfkovits Arthur és Ecsedi István arcképeit és olvashatják rövid életrajzukat. Déri Frigyes debreceni díszpolgári oklevelét is megtekinthetik a kupolateremben látogatóink.
A múzeum földszintjén látható a Tájunk madarai és az ísványok világa című kiállítás. A Déri Múzeum elő‘tti téren Medgyessy Ferenc szobrait láthatják a látogatók. Közvetlenül az épület elő‘tt a Régészet, Tudomány, Művészet és a Néprajz allegorikus szobrai helyezkednek el. A téren Móricz Zsigmond ülő‘szobra, a Debreceni Vénusz és a Táncosnő‘ is Medgyessy Ferenc művészetét dicséri. Debreceni Tivadar Merengő‘ című nő‘i aktja is a Déri tér szépségét emeli


nagyerdöFürdő‘kultúra Nagyerdő
Nagyerdö Debrecen
Debrecen első‘ fürdő‘házát 1826-ban építették. A fürdő‘kultúra fejlesztésében az 1930-as évek hoztak nagy változást: Pávai Vajna Ferenc kutatómunkája eredményeként gyógyvizet találtak a Nagyerdő. Hamarosan megnyílt a strand és jelenlegi helyén megkezdte működését a gyógyfürdő‘, ma Aquaticum Gyógy- és Fürdő‘központ. Az egész évben nyitva tartó, 65 Celsius-fokos hévízzel rendelkező‘ gyógy- és termálfürdő‘ nátriumkloridos, hidrogénkarbonátos, jódos, brómos, konyhasós, lúgos kémhatású gyógyvize reumatikus, bő‘rgyógyászati betegségek, és nő‘gyógyászati problémák enyhítésére kiválóan alkalmas. Különösen kedvelt az úgynevezett váltófürdő‘, amely az érrendszer regenerációjában játszik fontos szerepet.

Forrás: www.debrecen.hu

SEE DEBRECEN HOTELS ON THE MAP!


Hotelek Debrecenben

Grand Hotel Aranybika, Debrecen

Grand Hotel Aranybika

4-csillagos hotel - Debrecen, 220 km-re Budapesttől.
Szobák száma: 205

Debrecen szívében, a Nagytemplom szomszédságában található a Grand Hotel Aranybika. A szálloda 1915-ben épült szecessziós stílusban Hajós Alfréd, az elsö magyar olimpiai bajnok tervei alapján.
Hotel Platán, Debrecen

Hotel Platán

4-csillagos hotel - Debrecen, 220 km-re Budapesttől.
Szobák száma: 34
air-conditioned hotel  Légkondícionált szállás
Platan Hotel a városközpont és a repülőtér közelében, Debrecen csendes külvárosában található. A hotel ideális szállást biztosít utazásához.
Hotel Divinus, Debrecen

Hotel Divinus

5-csillagos hotel - Debrecen, 220 km-re Budapesttől.
Szobák száma: 171
air-conditioned hotel  Légkondícionált szállás
Az ötcsillagos Hotel Divinus Debrecen belvárosától sétatávolságra található, a mediterrán világ színeit viselõ, emberközeli szálloda.

Még több szálláshely

Debrecen térképe a szállásokkal


 

Hotelek, árak összehasonltása! Válassza a legjobb ajánlatot!