Magyarország térképe és földrajza

Magyarország elhelyezkedése Európában


Magyarország 2004 óta az Europai Unió tagja

Europe Hungary map of hungary

Magyarország Európa szívében fekszik. Hét szomszédja van:
Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia.

Magyarország térképe a főbb városokkal és régiókkal

Ez egy "kattintható" térkép. Ha rákattint egy város vagy régió nevére, akkor annak oldalára jut, ahol részletes információt kap a helyről.
         Szintén ugyanazon az oldalon képgalériát lehet találni minden városról és régióról.

        

Ez a térkép is szolgál forrásul arra is, ha meg akarja találni a szálláshelyét. Az oldalon magyarországi szállodák oldalára is juthat, amelyek ott találhatók, vagy a környéken.

hotel map of Hungary, Pécs, Györ, Szeged, Debrecen, Eger

A Magyar Köztársaság területe 93.033 km. Határának hossza 2.442 km. Természetes határszakaszok a Duna, Ipoly, Dráva és a Tisza mentén alakultak ki.
Tipikusan kontinentális fekvésű országunk a legközelebbi – Adriai – tengertől 200 km-re fekszik. Magyarország központi helyzeténél fogva fontos átmeneti, összekötő térsége Európának földrajzi, gazdasági, közlekedési, kulturális téren egyaránt.

Az ország területén nincsenek nagy szintkülönbségek, legalacsonyabb pontja tengerszint felett 78 méter, amit Szegedtől délre, Gyálaréten mértek, legmagasabb pontja pedig tengerszint felett 1014 méter, a Mátra Kékes nevű csúcsán található. Az ország természetföldrajz szempontjából hat nagytájra osztható, ezek az Alföld, a Kisalföld, az Alpokalja, a Dunántúli-dombság, a Dunántúli-középhegység és az Északi-középhegység.

A Kárpát-medence csaknem teljes egészében a Duna vízgyűjtő területéhez tartozik. Magyarország azonban nemcsak édesvízben, de hévizekben is gazdag, sőt Európa hévízben leggazdagabb tájegysége. Az ásványi anyagokban dús gyógyvizek hőmérséklete olykor a 70 °C-ot is meghaladja.

Nagyobb folyók:
- Duna, teljes hossza: 2850 km, ebből a magyarországi főágának hossza 417 km
- Tisza, teljes hossza: 962 km, ebből magyarországi szakaszának hossza 584,9 km

Nagyobb tavak:
- Balaton, felülete 605 km²
- Tisza-tó, felülete 127 km²
- Fertő tó, Ausztria és Magyarország tava, magyarországi felülete 75 km²
- Velencei-tó, agárdi vízmérce állásánál a felülete 24,2 km²

Hazánk az északi mérsékelt klímaövben van, éghajlata mérsékelten szárazföldi. Területe a kelet-európai szárazföldi (kontinentális), a nyugat-európai óceáni és a földközi-tengeri mediterrán éghajlat által keltett (kölcsön)hatások színtere, amelyet a medence-jelleg is befolyásol. Ezért az időjárás változatos, szeszélyes.


Magyarország domborzati térképe


Hotelek, árak összehasonltása! Válassza a legjobb ajánlatot!