Hotelek Pécsen

0 ajánlott szálláshely Pécsen

pecs hotels

Pécs története, látnivalók

pécs city center Baranya megye székhelye római kori nevén „Sopianae” 2010-ben Európa kulturális fővárosa. A Mecsek hegység déli lábánál fekvő Pécs történelme több mint 2000 évre nyúlik vissza. Ma egyetemi város, katolikus püspöki székhely, a kultúra a tudomány és a művészet elismert központja. A Dóm téren lévő, impozáns látványt nyújtó, négytornyú székesegyházban nyugszik Janus Pannonius pécsi püspök, és híres költőnk. A szobrokkal díszített Széchenyi téren - az egykori piactér - magasodik a török építészet legjelentősebb magyarországi emléke: Gázi Kászim pasa dzsámija.


varoshaza A várost a rómaiak alapították a Kr.u. 2. század. A keresztények vallásuk iránti elkötelezettségéről a festett sírkamrák tanúskodnak. Ezeket a sírkamrákat az UNESCO 2000-ben a világörökség részévé avatta.
Nagy Lajos király 1367-ban Pécsett alapította az ország első egyetemét, amely a mai napig a legnagyobb hallgatói létszámú magyar felsőoktatási intézmények egyike. A törökök a hódoltság ideje alatt Pécsett dzsámik, fürdők, Korán-iskolák, dervis kolostorok és bazárok létesültek. Több török kori épület még ma is látható.

Pécs számos rendkívüli épitészeti, történelmi látnivalóval várja az ide látogatókat.

pécs city Széchenyi tér
Pécs városának egyik legszebb és legtöbb látványosságot mutató tere a Széchenyi tér, amely az év minden időszakában turizmustól pezseg. Számos városi kulturális rendezvénynek szolgál helyszínéül ez a hatalmas tér, melybe mindösszesen tizenkét utca fut bele, így aztán tényleg a város legközpontibb része. A térnek már a középkorban is nagy jelentősége volt, itt piacoztak, és a népek ide építették a templomukat.

pecs dom ter A pécsi székesegyház
A székesegyház mai formáját az 1882-1891 között történt átépítés eredményeként nyerte el. Megőrizte középkori alaprajzi rendszerét, az egységes neoromán külső és belső kiegészül, és teljessé válik a historizáló képző- és iparművészeti alkotásokkal és díszítéssel. Anyaggazdagság, változatosság, igényesség fogja egybe, amely nemcsak az építészeti kialakításban, hanem a legnagyobb és legapróbb felületek megmunkálásában egyaránt érvényesült. A székesegyház legutóbbi külső és belső restaurálását 1962-68 között végezték

Pécsi zsinagóga
Híres pécsi zsidó iskola és vele párhuzamosan a ma is működő romantikus stílusban épült Nagyzsinagóga, melyet négy évig tartó építési munkálatok után, 1869. július 22-én avattak fel. Tervezői, Feszl Frigyes (legismertebb műve a Pesti Vigadó épülete, valamint a budapesti Dohány utcai Zsinagóga szentélykupolája), Gerster Károly és Kauser Lipót, mindhárman jeles egyéniségei voltak a 19. századi magyar építőművészetnek.

Szent Ágoston templom
Középkori templomot a törökök dzsámivá alakították. A város visszafoglalása után Ágoston-rendi szerzetesek kapták meg az épületet és 1702-ben megkezdték az átalakítást. Az 1750-es tűzvész után újjáépült. A sokszögű boltozott szentély, az ahhoz délről nyíló boltozott kápolna, valamint az orgonakarzat és a torony ebben az időben épült.

Mosque Gazi Kasim Pasha Gázi Kázsim pasa dzsámija
A Széchenyi téren álló gótikus Szent Bertalan templomot, melyet a 13. század derekán építettek a város polgárai Szent Bertalan apostol tiszteletére, a törökök lebontották, majd a köveiből dzsámit építettek, a várost 1543-ban elfoglaló Gázi Kászim pasa megbízásából.

Ókeresztény sírkamrák
A régészeti bemutatóhely Pécs belvárosának északnyugati részén, a pécsi székesegyház környékén található, a 4. századból fennmaradt nekropolisz, ahová a város ókeresztény lakói temetkeztek. A leletegyüttes egyetemes jelentőségénél fogva különleges helyet foglal el Magyarország régészeti emlékei között.

pecs national theater Pécsi Nemzeti Színház
1839-1895 között épült az egykori domonkos kolostor helyén neoreneszánsz stílusban Lang Adolf és Steinhardt Antal tervei szerint.

A Zsolnay gyár
Története 1853-ban kezdődik. Ekkor alapította Zsolnay Miklós a lukafai keménycserép manufaktúrából a Zsolnay Keménycserép Manufaktúrát, amelyet 1854-ben a cégbejegyzést módosítva idősebbik fia, Ignác nevére íratott.

pecs varosfal Pécsi Barbakán
A 15. századi kör alaprajzú bástya a hajdani püspökvár falrendszerének része. Kinizsi Pál hadvezér Pécsett tartózkodásához kötik a Barbakán megépülését. A lőrésekkel tagolt magas várfal nyugati sarkán elhelyezkedő építmény tetejéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra.

PÉCS TÉRKÉPE A HOTELEKKEL!


Hotelek Pécsen

Pécs térképe a szállásokkal


Hotelek, árak összehasonltása! Válassza a legjobb ajánlatot!